5 Haziran 2011 Pazar

Mastürbasyonun Aile Kurumuna Faydaları


Muzır Kurulu'nun bilgilerine arz ederim.
“İnsan cenininin mastürbasyona doğumdan bir ay önce ana rahminde başladığı gerçeğiyle yüzleşmek size ağır gelecekse bu romanı okumayın!” yazıyor kitabın arka kapağında. Hani Muzır Kurulu’nun sakıncalı bulduğu Ölüm Pornosu isimli Chuck Palahniuk imzalı, Ayrıntı Yayınları’ndan çıkan kitap var ya, işte o. Yüzleşme, yüzleşme de, nereye kadar? Mesela arka kapakta yazan bu bilimsel veriyle hiç yüzleşmemek için bu tür bilimsel araştırmaları da mı yasaklamalı yoksa? Bilimsel araştırma demişken, geçen yıl Newsweek’in bilim editörü Sharon Begley, mastürbasyonun üreme ve aile kurma için önemli bir araç olduğunu anlatan, oldukça bilimsel bir yazı kaleme almıştı. Makalede vahşi yaşamı, insan ve diğer  türleri inceleyen bilim insanlarınca yapılan ve bu tezi doğrulayan bir çok araştırmadan söz ediliyor. Neyse ki Muzır Kurulu’muz henüz Begley’i keşfetmedi. O yüzden saknıcasız, sakıncasız okuyabilirsiniz makalenin özetini ya da dilerseniz orijinalini. http://www.newsweek.com/2010/10/07/why-masturbation-helps-procreation.html
Şimdi özetler:
1) Mastürbasyon, üretim sistemindeki yaşlı, hasarlı spermlerin atılmasını sağlayabilir. Bu da erkeğin baba olma şansını yükseltecek daha sağlıklı ve hızlı spermlere daha fazla yer açar. “insanlarda, daha genç spermlerin üretimi sayesinde mastürbasyon, sperm kalitesini yükseltir” diyor Central Florida Üniversite’nden biyolog Jane Waterman.
Amsterdam’da gerçekleştirilen bir bilimsel kongrede sunulan araştırmaya göre yedi gün boyunca her gün seks ya da mastürbasyon yapmak, DNA hasarını düşürerek, sperm kalitesini yükseltiyor. Şöyle ki üç günlük orucun ardından sperm dna hasar oranı ortalama yüzde 34’lerde seyrediyor. Ancak aynı süre zarfında, hımmm nasıl söylesem, oruç kurallarına uymayan erkeklerde hasar ortalama yüzde 26’ya düşüyor. Ayrıca sperm hareketliliği de çarpıcı biçimde artıyor. Sonuç: Daha sağlıklı spermler ve muhtemelen daha çok bebek:)
2) Bilim insanları ayrıca mastürbasyonun bir tür tanıtım kampanyası olabileceğini düşünüyor. Bu fikre göre kendi kendini tatmin, olası partnerler ve elbette ki rakipler için erkeğin ikramlarıyla ilgili bir önsunum gibi değerlendirilebilir. “Erkekler, yüksek kalitelerinin reklamını yapıyor olabilir” diye açıklıyor Waterman. “Bir kısmını çöpe atmayı göze aldıklarını göstererek, ne kadar çok spermleri olduğunu işaret ediyorlar.” Sonuç: Daha fazla çiftleşme, daha çok bebek ve aile. Hemen ekleyelim, bu tür tanıtım kampanyaları, insanlar arasında pek işe yaramıyor:)
 3) Mastürbasyon bir tür zafer turu olarak da algılanabilir. Kimi hayvanlar, çiftleştikten sonra mastürbasyon yapıyor. Bu durum grubun diğer üyeleri tarafından da bilindiği için, söz konusu erkeğin başka dişilerce de tercih edildiğini gösteren bir işaret olarak algılanabilir. Bu da hâlâ çiftleşme arzusu taşıyan dişiler için bir ilham kaynağı olabilir. “Diğeri için yeterince iyiyse....”  Sonuç: daha fazla çiftleşme, daha çok bebek.
4) Mastürbasyonun aynı zamanda hijyen sağlayıcı bir işlevi de olabilir. Bu fikre göre mastürbasyon yapan erkeklerde üretim sistemi temizleniyor ve daha önce çifleştiği dişiden erkeğe bulaşma ihtimali olan hastalıklara karşı koruma sağlanıyor.
Bu hijyen sağlama işlevi, Waterman’ın Namibya’da tarla sincaplarıyla  (Xerus inauris) ilgili 2 bin saatlik (!) gözlemlerine dayanıyor.  PLoS One isimli bilimsel yayındaki makalesine göre erkek tarla sincapları arasında mastürbasyon, özellikle dişilerin üreme döneminde çok daha sık görülüyor. Bilhassa da çiftleşmeden hemen sonra. Bu oldukça tuhaf. Bir çok sperm çöpe gidiyor, üstelik dölleyecek bir yumurta bulma şansının en yüksek olduğu dönemde. Ayrıca gözlemlere göze dişi tarla sincapları başka pek çok erkekle çiftleştilerse, erkeklerin daha fazla mastürbasyon yapması da tuhaf. (Dişi tarla sincapları üç saatlik üreme dönemlerinde on kadar erkekle çiftleşebiliyor.) Fakat, erkeklerin çiftleşmeden sonra mastürbasyon yapmasını ve bilhassa seçici olmayan dişilerle çiftleştikten sonra bunu daha sık tekrarlamasının bir sebebi olabilir: Salya antibakteriyal özelliklte olduğundan, mastürbasyon erkekler için enfeksiyon kapma riskini düşürüyor. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların üremeye zarar vereceği düşünülürse mastürbasyon, erkek tarla farelerinin bebek yapma yeteneklerini korumak için seksüel hijyen sağlıyor. 
Peki ya dişiler? Vahşi hayatta mastürbasyon yapan dişilerle ilgili gözlemler çok fazla sayılmaz. Bonobo maymunları bu açıdan en iyi bilinen örnekler. (Mevzu seks olunca  hemen her konuda en iy bilinen örnekler aynı zamanda:) Konuyla ilgili popüler teorilerden birine göre –ki yanlış bir teori- çiftleşme sırasında ya da hemen sonra yaşanan orgazm, spermin yumurtaya ulaşmasını kolaylaştırıyor. Ancak 2002’de yayımlanan bir makaleye göre vajinal ve rahimdeki kasılmaların üremeyi kolaylaştırmak için spermlerin hızlı yol almasını sağladığına ilişkin yorum pek de gerçekçi değil. “Zira böylesine hızlı bir nakliyat, yetersiz ve işlevsiz sperm hücrelerinin de depolanmasına yol açabilir.” Bunun yerine primatlar üzerine çalışan bilim insanlarının hemfikir olduğu basit bir açıklama var: Zevk almak.
Sonuçta, küçük büyük tüm türler açısından mastürbasyon (en azından erkekler arasında) üreme için önem arz ediyor. Dolayısıyla aile kurumuna da yardımcı sayılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder