23 Mayıs 2011 Pazartesi

Yıllar değil, yanlış beslenme yaşlandırıyor.

 Time Orders Old Age To Destroy Beauty. Pompeo Batoni. National Gallery London


İhtiyarlatan beslenme yanlışları

Yaşlılıktan kaynaklandığını sandığınız kimi şikayetlerinizin sebebi aslında sağlıklı diye tercih ettiğiniz beslenme biçiminden kaynaklanabilir. En azından Yahoo Shine’da yayımlanan bir derleme öyle söylüyor. İşte sizi yaşlandıran doğru sandığınız yanlışlar.
·        Yanlış 1. Tüm hayvansal proteinleri öğünlerinizden attınız.
Oysa vücuda enerji sağlayan B12 vitamini sadece hayvansal (burada ısrarla hayvani demek istiyorumJ  ürünlerde bulunuyor. Bu besin ayrıca metabolizmayı dengeleyip, beynin ve sinir sisteminin de sağlığını koruyor. Zaten yorgunluk da klasik bir B12 eksikliği işareti.
·        Yanlış 2. Yeterince magnezyum ve bakır almıyorsunuz.
Sonra eklem ağrılarından yakınıyorsunuz. Her iki element de eklem ve kıkırdaklar için çok önemli. Magnezyum ve bakırı yeterince tüketince, eklem bozukluklarının azaldığı ve ağrıların hafiflediğini gösteren pek çok vaka bulmak mümkün.
·        Yanlış 3. Sağlıklı yağlardan kaçıyorsunuz.
Omega-3 yağları, beynin yapı taşları. Bunları yeterince tüketmezseniz, beyninizin temelinde üç beş çıta eksik kalabilir. Sonra  unutkanlıktan yakınır, yaşlılığa bağlarsınız.
·        Yanlış 4. Alışveriş sepetiniz paketlenmiş gıdalarla dolu.
İşlenmiş gıdaların en temel eksiklerinden birisi potasyum. Potasyumu yeterince alamayınca, vücutta yüksek tansiyon baş gösteriyor. Yoksa siz onu da mı yaşlılıktan sanıyordunuz? Taze sebze ve meyve tüketip, daha az işlenmiş gıdayla beslenin bakalım sorun düzeliyor mu?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder